Pompele de căldură PicoEnergy: atracția conferinței Relansarea investițiilor în sectorul energetic

Noutăți

Fiabilitatea, versatilitatea și confortul termic optim sunt trăsăturile-cheie ale oricărui sistem de încălzire cu pompe de căldură în contextul tranziției energetice și al integrării cu rețelele electrice inteligente. Cea mai bună iterație trebuie să asigure cea mai mare cantitate de energie gratuită preluată din mediul înconjurător la consumuri electrice minime, automatizare de control inteligentă, integrare flexibilă cu panourile fotovoltaice cu scopul final de a oferi cel mai înalt grad de independență energetică și trebuie să devină centrul de management energetic al întregii clădiri. Cu PicoEnergy, toate acestea sunt posibile.

Pompele de căldură PicoEnergy de înaltă eficiență au fost în centrul atenției cu ocazia evenimentului Relansarea investițiilor în sectorul energetic din data de 8 octombrie 2020 la care importatorul unic în România, Havași Instalații, a participat ca sponsor și vorbitor în eforturile sale de conștientizare a opiniei publice cu privire la rolul decisiv pe care îl joacă pompele de căldură PicoEnergy în tranziția energetică ale cărei efecte am început să le experimentăm și noi aici în România.

Evenimentul a reunit într-un spațiu de dialog robust și extrem de dinamic experți, specialiști, actori din domeniul energiei, responsabili guvernamentali, întreprinderi private, antreprenori, precum și societatea civilă pentru a prezenta și a dezbate pe o varietate de teme complexe și de interes în sectorul energetic din România, printre care se numără investițiile strategice ale Romgaz, parcurile eoliene onshore și offshore, planurile de restructurare ale companiilor energetice emblematice din România, creșterea capacității de producție ale centrelor nucleare, investițiile în sistemul de transport de gaze, piața concurențială, statutul de pol energetic al României în regiune, diversificarea mixului energetic, sustenabilitatea ecologică și climatică și, nu în ultimul rând, rolul pe care îl joacă pompele de căldură în tranziția energetică.

Echipa PicoEnergy prezintă unitatea RuralECO WPD412 cu vaporizare directă în sol participanților conferinței Relansarea investițiilor în sectorul energetic

În cadrul mai multor sesiuni desfășurate pe toată durata zilei, ecoul prezentărilor și al discuțiilor formale și informale a fost cel al transformărilor curente și viitoare ale sistemului energetic din România aflate sub auspiciul tranziției energetice prefigurate de Green Deal: armonizarea pieței și a infrastructurii astfel încât să găzduiască multipli producători de energie, extinderea acestei infrastructuri și pregătirea consumatorilor finali pentru această pluralitate de opțiuni. La acest ultim aspect, intervenția reprezentantului pionierului austriac în România a subliniat caracterul preparator al tehnicilor cu pompe de căldură PicoEnergy asupra pieței energetice din România de tip bottom-up. Astfel, pompele de căldură PicoEnergy contribuie decisiv la pregătirea clienților pentru a profita la maximum de pe urma schimbărilor pe care le aduce tranziția energetică. Grație tehnologiilor cu care sunt echipate pompele de căldură PicoEnergy, consumatorii se bucură de reducerea maximă de energie primară din totalul de necesar termic al clădirii, integrarea cu rețelele electrice inteligente, maximizarea autoconsumului din producția fotovoltaică și managementul energetic dedicat.

Reducerea maximă de energie primară

Din totalul de energie consumat de o clădire în decursul unui an, până la 75% este utilizată pentru încălzirea clădirii. Pompele de căldură PicoEnergy preiau din mediul înconjurător energie înmagazinată în sol, în apă sau în aer într-o proporție de până la 75-85% din totalul necesarului termic în vederea asigurării confortului termic al ocupanților în clădirile în care acestea sunt instalate. Eficiența de exploatare este posibilă prin tehnologii mature de extragere a energiei din mediul înconjurător care acoperă toate sursele de energie disponibile: aerul, solul și apa din pânza freatică. Cu tehnologiile distinctive cum ar fi vaporizarea directă în sol și sondele cu CO2 patentate de M-TEC, producătorul PicoEnergy își asigură poziția de lider tehnologic în domeniu. Deoarece sunt pompe de căldură de ultimă generație, acestea asigură nu doar încălzirea, ci și răcirea și prepararea de apă caldă proaspătă. Aceasta contribuie la îmbunătățirea eficienței termice a clădirilor prin reducerea considerabilă a necesarului de energie primară pentru confortul termic.

Integrarea cu rețelele electrice inteligente

Tranziția energetică aduce marele avantaj al flexibilizării surselor de energie electrică și poate pune presiune, în același timp, pe o rețea de distribuție insuficient pregătită. Pentru a naviga această mare volatilă aflată în continuă schimbare a tarifelor, a disponibilității energiei excedentare în urma supraproducției în anumite ore ale zilei, precum și a pluralității de furnizori și de surse de alimentare cu energie, consumatorul final trebuie să se poată baza pe tehnologie robustă și matură care să îi faciliteze accesul la tarifele cele mai bune exact în intervalele orare când acestea sunt oferite de către furnizorii de electricitate. Și această tehnologie trebuie să fie încorporată în unitățile casnice care asigură acoperirea celei mai mari cereri de energie din clădire: încălzirea. Există numeroase avantaje a pompelor de căldură PicoEnergy, iar printre ele se numără și faptul că pot fi integrate cu soluții inteligente. Există de exemplu posibilitatea de integrare cu panouri fotovoltaice, solare, sau chiar cu sistemul de management inteligent de la Loxone în Romania. Cu pompele de căldură de la PicoEnergy, grație automatizării care permite integrarea cu rețelele inteligente ale viitorului, clientul are garanția că va achiziționa mereu energia electrică la cel mai bun preț pentru asigurarea confortului termic.

Maximizarea autoconsumului din fotovoltaice

Energia electrică este energia viitorului deoarece poate fi produsă nelimitat grație energiei solare care se regenerează în mod infinit. Cu automatizarea de ultimă generație cu care este echipată fiecare pompă de căldură PicoEnergy, clienții pot să aibă garanția că exploatează acest potențial al instalațiilor fotovoltaice în modul cel mai eficient posibil. Funcțiile fotovoltaice ale pompei de căldură fac posibilă operarea independentă de invertorul instalației fotovoltaice, precum și determinarea precisă a energiei excedentare injectate în rețea cu ajutorul unui contor electric inteligent. În funcție de excedentul energetic disponibil, pompa de căldură poate lua decizii cu privire la strategia optimă de conversie a energiei electrice excedentare în energie termică pentru încălzire, apă caldă menajeră sau răcire. Grație tehnologiei cu turație variabilă a compresorului și a actorilor din circuitul primar și din circuitul de încălzire, pompa de căldură PicoEnergy asigură gradul maxim de autoconsum al energiei produse cu panourile fotovoltaice: în funcție de modelul constructiv, pompa de căldură poate porni chiar și cu 500 W produși de fotovoltaice și continuă să opereze până când această producție scade sub 250 W.

Managementul energetic dedicat

Într-o clădire care beneficiază deja de toate avantajele tranziției energetice, eficientizarea energetică presupune nu doar utilizarea de electrocasnice și consumatori electrici de înaltă eficiență, ci și posibilitatea de a gestiona eficient modul în care energia electrică este introdusă, produsă sau consumată în clădirea respectivă. Grație sistemului de management energetic ESMART de la PicoEnergy, pompa de căldură devine centrul de management al energiei electrice din întreaga clădire. Cu noul management energetic E-SMART, clienții pot stabili cine, cât, când și cum consumă energie electrică în clădire. Acumularea energiei fotovoltaice în baterii, maximizarea autoconsumului, direcționarea către electromobilitate sau injectarea în rețea sunt câteva dintre aceste opțiuni de gestiune.

Așadar, atunci când clienții optează pentru un sistem de încălzire cu pompă de căldură de la PicoEnergy nu aleg doar un mod prin care își asigură confortul termic în locuința sau în clădirea în care își desfășoară activitatea profesională, ci se decid în favoarea unui concept energetic al viitorului care le asigură relevanța și actualitatea de care au nevoie pentru a profita la maximum de schimbările pozitive pe care le aduce tranziția energetică: eficientizarea energetică a clădirilor prin aport de până la 85% energie ecologică, integrarea cu rețelele electrice inteligente pentru cele mai mici costuri de alimentare cu electricitate, consumul maxim al energiei fotovoltaice prin convertirea optimă a acesteia în energie termică și, nu în ultimul rând, managementul energetic dedicat care le oferă control asupra modului în care energia este introdusă, produsă și consumată în clădire.

Despre PicoEnergy și Havași Instalații

PicoEnergy este unul dintre principalii producători de pompe de căldură în Europa, cu sediul în Pinsdorf, Austria. Cu peste 40 de ani de experiență în domeniul pompelor de căldură de înaltă eficiență, PicoEnergy nu încetează să inoveze oferind tehnologii unice de extragere a energiei gratuite din mediul înconjurător precum vaporizarea directă în sol și sondele cu CO2 patentate de compania-soră M-TEC. Aceste tehnologii sunt o dovadă a calității de lider tehnologic în domeniu. Pompele de căldură PicoEnergy sunt făcute disponibile printr-o rețea de parteneri competenți special formați pentru a asigura succesul de proiectare și de implementare a oricărei aplicații cu pompe de căldură PicoEnergy.

În România, compania austriacă PicoEnergy este reprezentată exclusiv de Havași Instalații. Cei peste 15 ani de experiență în domeniul pompelor de căldură ai întreprinderii de familie Havași Instalații alături de partenerii competenți din întreaga țară oferă consultanță de specialitate clienților și asigură cele mai înalte standarde de execuție. Împreună își propun să facă accesibilă această tehnologie a viitorului tuturor celor care își doresc eficiență și sustenabilitate pentru căminul lor sau pentru clădirea în care își desfășoară activitatea profesională. Indiferent că vorbim despre o pompă de căldură geotermală, aerotermală, sau o pompă de căldură pentru ape freatice, cu pompele de căldură PicoEnergy, tehnologia viitorului este disponibilă chiar azi.

Despre eveniment

Conferința Relansarea investițiilor în sectorul energetic a fost organizată de Club Antreprenor și de Ziarul Pozitiv pentru a discuta teme de actualitate în sectorul energetic din România și a reunit experți din domeniu și reprezentanți ai părților interesate. Printre aceștia se numără:

Corneliu BODEA, Președinte, Centrul Român al Energiei, CRE

Florin BĂLAȘIU, Director, Direcția Planificare Funcționare SEN, Dispecerul Energetic Național, Transelectrica

Iulian HARPA, Managing Partner, HIM Public Affairs

Mircea FICA, Fondator și Senior Editor, Club Antreprenor

Sebastian-Flaviu HAVAȘI, Administrator, Havași Instalații, reprezentant în România al producătorului austriac de pompe de căldură PicoEnergy

Claudiu CREȚU, Administrator Special, Electrocentrale București, ELCEN

Niculae HAVRILEȚ, Secretar de Stat, Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri

Silvia VLĂSCEANU, Director General, Federația Asociațiilor companiilor de utilități din Energie, ACUE

Ovidiu DEMETRESCU, Partener, OCD Capital & Resource

Cosmin Gabriel PĂCURARU, Consilier al managementului ELCEN SA și columnist Contributors.ro

Descrierea completă a evenimentului se regăsește pe site-ul organizatorului Club Antreprenor aici.

Înregistrarea video a evenimentului Relansarea investițiilor în sectorul energetic este disponibilă aici. Intervenția reprezentantului PicoEnergy începe aici.

Fotografii efectuate în cadrul evenimentului pot fi găsite aici.

Iată înregistrarea video a conferinței

Iată o selecție de fotografii

Dezvoltarea si producerea de pompe de caldura geotermale extrem de eficiente

SC HAVASI SERV CONSTRUCT SRL | str. Magnoliei 2, 440198, Satu Mare, România

Mai multe noutăți