Ce este cuplarea de sector și ce rol au pompele de căldură?

Noutăți

Cu electricitatea planificată să provină din ce în ce mai mult din surse regenerabile cum ar fi instalațiile eoliene sau fotovoltaice, trebuie să se pună în practică și mecanismele de asigurare a stabilității rețelei care să echilibreze vârfurile de consum cu vârfurile de producție. Cu o pompă de căldură PicoEnergy cu Power Inverter poți contribui activ la stabilitatea rețelei electrice și îți asiguri, pe lângă autoconsumul maxim al energiei fotovoltaice pe care o produci, costuri de operare competitive.

Cuplarea de sector

Una dintre precondițiile pe care trebuie să o aibă în vedere orice comunitate care vrea să treacă de la energie pe bază de combustibili fosili la energie din surse regenerabile este interconectarea dintre producție și consum în baza unor protocoale de comunicare și reguli de utilizare clar definite. În Germania, țara care și-a luat în serios rolul de pionier în tranziția energetică, specialiștii vorbesc despre « Sektorentkopplung » sau cuplarea de sector ori interconectarea sectoarelor consumatoare de energie cu sectorul producției de energie. Într-o rețea electrică inteligentă, este crucial să se știe câtă energie electrică se produce în plus, câtă se poate înmagazina și câtă poate fi livrată ulterior pentru acoperirea vârfurilor de consum atunci când producția și consumul nu coincid. Volatilitatea de producție electrică este un aspect specific regenerabilelor: radiația solară nu este neapărat disponibilă atunci când consumul de electricitate este cel mai mare. La fel și cu energia electrică de proveniență eoliană.

Echilibrarea producției și a consumului de electricitate verde

Un fapt este clar: nu putem face soarele să mai strălucească puțin și noaptea pe panourile fotovoltaice pentru a ne acoperi consumul de electricitate atunci când vrem să ne plimbăm cu mașina electrică. Însă, atunci când strălucește, trebuie profitat din plin. Dacă nu strălucește soarele, poate că bate vântul. Dar s-ar putea să avem prea mult din ambele sau nimic din nici una într-un anumit interval orar. Și atunci trebuie noi să ne pliem pe modul în care funcționează natura asigurându-ne că rețeaua electrică inteligentă are capabilități de distribuție, de stocare și de comunicare în condiții eficiente pentru a nu pierde nici ultima rază de soare sau ultima adiere de vânt dintr-o anumită zi. Pentru a putea echilibra vârfurile de producție cu vârfurile de consum există mai multe strategii. Ideal ar fi consumul integral în momentul producției, însă atunci nu ar mai exista comoditatea utilizării la discreție, atât cantitativ, cât și orar. O altă strategie este înmagazinarea în acumulatoare electrice a excesului. Unii acuză costurile ridicate și durata de viață a acestor acumulatoare, în timp ce alții insistă asupra pierderilor scăzute de proces.

Strategia cu cea mai largă plajă de aplicații pare să fie cea de conversie a energiei verzi într-o altă formă de energie. Se poate converti în gaz metan sau în hidrogen, caz în care vorbim despre Power-to-Gas sau Power-to-Hydrogen. Aici părerile sunt iar împărțite cu unii care acuză pierderile energetice foarte mari în procesul de conversie și o văd ca fiind o tentativă a coloșilor din sectorul combustibililor fosili de a mai continua să fie relevanți în această eră, în timp ce alții rămân hipnotizați de minunea focului scos din apă. Modul în care se va maturiza tot arsenalul de tehnici pentru a eficientiza această conversie va rămâne cel mai probabil factorul decisiv pentru adoptarea pe scară largă a acestor soluții. În orice caz, viitorul este promițător. Sigur, mai sunt și alte tipuri de conversie cu regula Power-to-X, cum ar fi Power-to-Chemicals sau, cea mai de interes pentru noi, Power-to-Heat.

Power-to-Heat în forma cea mai eficientă

Această formă de conversie a energiei electrice verzi ca o modalitate de răspuns la volatilitatea de producție a electricității din surse regenerabile presupune transformarea energiei electrice în energie termică cu stocare în acumulatoare termice. Odată cu electrificarea sistemelor de încălzire și răcire în clădiri, cu o pondere greu de neglijat în triada consumatorilor energetici completată de industrie și mobilitate, conversia Power-to-Heat deschide noi orizonturi pentru sectorul clădirilor consumatoare de energie. Și nu, nu este vorba doar de clădiri industriale sau comerciale de proporții. Power-to-Heat este ceva ce poate avea loc în locuința ta, în locuința vecinilor sau în locuința prietenilor tăi de familie. Evident, cu tehnologia corespunzătoare.

Din capul locului, este cât se poate de clar că, dacă ai un sistem de încălzire pe gaz, nu vei putea participa la stabilitatea rețelei prin Power-to-Heat. Decât, eventual, să faci cogenerare, dar aceasta este o altă discuție. Plus, cu decarbonizarea, nici nu știm dacă centralele pe gaz vor mai fi o alegere. Vezi cazul Franței și al Olandei care și-au luat adio de la gaz pentru încălzirea clădirilor. Sigur, cu o centrală electrică vei putea converti energia electrică în energie termică, dar nu în cel mai eficient mod posibil. Și aceasta pentru că, la o centrală electrică, necesarul termic pe care trebuie să-l asigure corespunde cu energia electrică primară care trebuie consumată. Deci ai un raport de 1 la 1. Mare afacere n-ai făcut. Ce te-ar interesa, de fapt, pe tine este o modalitate de participare la Power-to-Heat care să-ți ofere flexibilitate de consum. Adică să-ți poți asigura necesarul termic în locuință, dar fără să ai nevoie de aport electric de 100% atunci când nu poți face Power-to-Heat. Sigur, furnizorul de electricitate ar fi mai mult decât încântat să-ți livreze 14 kW electrici pe oră dacă tu ai nevoie de 14 kW termici ca să-ți încălzești locuința. Dar pentru tine n-o să fie o experiență tocmai plăcută. În schimb, dacă din cei 14 kW termici doar 2,5 kW pe oră sunt electricitate pură și restul de 11,5 kW îi poți procura din altă parte pentru a-ți încălzi casa, deja poți să spui că începi să faci afaceri.

Iar tu, în calitate de proprietar de locuință, nu poți face afaceri în energie folosindu-ți casa decât ori cu panouri fotovoltaice, ori cu o pompă de căldură. Dacă le ai pe ambele, casa ta va produce pentru tine. Cu panourile fotovoltaice convertești energia solară gratuită în electricitate și cu pompa de căldură preiei energie termică din aer, din apă sau din sol la temperatură joasă și o ridici la temperatură mai înaltă pentru confortul celor dragi ai tăi, cu puțin aport de energie electrică. Și așa ajungi să ai 11,5 kW de energie pe care pompa de căldură ți-i procură din surse gratuite: din natură. Și brusc locuința ta nu mai este un centru de cost, ci o sursă de venit.

Cum poți face Power-to-Heat

În contextul tranziției energetice, unul dintre marile avantaje ale electrificării sistemului de încălzire folosind pompe de căldură este câștigul din tarifele preferențiale la electricitate de care ar trebui să beneficiezi într-o rețea electrică inteligentă atunci când există vârfuri de producție. Și această remunerare trebuie să se resimtă cu atât mai mult cu cât tu, prin Power-to-Heat, participi activ la stabilitatea rețelei. Pentru aceasta, ai nevoie de pompele de căldură de la pionierul nostru austriac în domeniu PicoEnergy, care au o strategie de consum bine pusă la punct și sunt echipate cu toate funcționalitățile de interconectare, ca tu să profiți la maximum de oportunitățile pe care le deschide conversia energetică de tipul Power-to-Heat. Astfel, ajungi să ai și tu un cuvânt de spus în ceea ce privește independența ta energetică — nu doar coloșii energetici — prin simplul fapt că devii integrat energetic în rețeaua electrică inteligentă a viitorului, nu doar în calitate de simplu consumator, ci de participant activ.

Iată cum poți participa la Power-to-Heat în condițiile cele mai avantajoase folosind pompele de căldură PicoEnergy:

  • SmartGrid ready: toate unitățile PicoEnergy care exploatează aerul, apa freatică sau solul ca sursă de energie sunt pregătite pentru rețelele electrice inteligente care să-ți asigure cel mai bun preț la electricitate atunci când o preiei din rețea și nu din instalația fotovoltaică proprie;
  • Power Inverter: PicoEnergy nu produce decât pompe de căldură cu turație variabilă. Această tehnologie este avantajoasă nu doar pe partea de producție a energiei termice pentru locuință al cărei necesar termic variază în funcție de anotimp (mai scăzut primăvara și toamna și mai ridicat iarna), ci și pe partea de consum. În limita turației minime a compresorului, pompele de căldură PicoEnergy vor căuta mereu să folosească optim energia electrică, adaptându-și puterea și consumul de electricitate în funcție de disponibilitate.
  • autoconsumul maxim din fotovoltaice: dacă ai fotovoltaice, interesul tău este să injectezi în rețea cât mai puțin la bani mărunți și să consumi în locuință cât mai mult din electricitatea produsă cu panouri fotovoltaice. Aici, ceea ce definește pompele de căldură PicoEnergy este flexibilitatea de integrare cu instalațiile fotovoltaice. În forma de bază, pompele de căldură PicoEnergy pot fi configurate să primească un semnal de la invertorul fotovoltaic prin care să fie anunțată că există exces de energie PV care trebuie consumată. În configurația mai avansată, poți utiliza toate funcționalitățile cu care vine echipată fiecare pompă de căldură PicoEnergy din fabrică, indiferent de marca invertorului pe care îl ai. Pompa de căldură detectează excesul de energie din fotovoltaice și stabilește strategia de consum.
  • strategia de consum: poți să personalizezi strategia de consum a pompei tale de căldură PicoEnergy. Ca linii generale, pompa de căldură PicoEnergy va căuta să atingă valorile-țintă pentru asigurarea confortului termic în locuință, fie că este vorba de Power-to-Heat sau de maximizarea autoconsumului din fotovoltaice. Apoi, dacă are disponibilă electricitatea la tarife preferențiale prin Power-to-Heat sau din excesul fotovoltaic, pompa de căldură PicoEnergy are un al doilea prag de valori-țintă pe care va căuta să le atingă. Spre exemplu, temperatura în locuință va fi ridicată de la 22˚ C la 23˚ C, agentul termic din puffer va fi ridicat de la 35˚ C chiar și până la 60˚C în funcție de disponibilitatea energiei electrice. La fel se întâmplă și cu boilerul de apă caldă. Dacă în mod normal ai setat valoarea-țintă a boilerului la 45˚ C, pompa de căldură va încerca să atingă următorul prag cu valoare personalizabilă. Nu în ultimul rând, pompa de căldură poate acționa un adițional electric care să ridice agentul termic sau apa din boiler la temperaturi peste temperaturile maxime care se pot asigura în mod normal cu pompele de căldură. Astfel, electricitatea disponibilă gratuit sau la prețuri preferențiale este convertită în energie termică pe care o stochezi în suprafețele radiante de încălzire sau de răcire, în puffer și în boiler și pe care o poți folosi ulterior, spre exemplu seara când nu mai există radiație solară. Vara, când faci răcire în casă, pompa de căldură PicoEnergy aplică aceeași strategie.
  • E-SMART: cu sistemul de management energetic E-Smart disponibil opțional, pompele de căldură PicoEnergy și-au câștigat renumele de hub energetic al locuinței. De altfel, sunt primele pompe de căldură de pe piață care fac și managementul energetic al întregii clădiri. Cu E-Smart, alegi cine, cât și cum consumă electricitatea la tine în locuință. Îți gestionezi consumatorii, dirijezi energie electrică spre mobilitate, stabilești cum vrei să fie utilizat excesul de energie PV și alegi când, cum și de unde îți încarci acumulatorii electrici. Astfel, ai control total asupra energiei electrice și termice dintr-o singură interfață și cu o pompă de căldură inteligentă care le face pentru tine.

Așadar, reține că, dacă îți instalezi o pompă de căldură PicoEnergy, nu doar că îți asiguri confortul maxim la o atingere de buton cu răcire vara, încălzire iarna și apă caldă din abundență pe tot parcursul anului, ci îți și transformi locuința dintr-un centru de cost într-un centru de venit participând și la stabilitatea rețelei electrice prin simplul fapt că lași pompa de căldură să facă ceea ce știe ea mai bine: să preia energie gratuită din mediul înconjurător pentru confortul tău cu un aport minim de electricitate pe care o convertește în energie termică pentru utilizare instantanee sau ulterioară. Descoperă în site întreaga selecție de pompe de căldură PicoEnergy și alege produsul cel mai potrivit pentru locuința ta. Dacă ai nevoie de ajutor, nu ezita să ne contactezi și te vom ajuta să faci alegerea cea mai corectă pentru tine.

Dezvoltarea si producerea de pompe de caldura geotermale extrem de eficiente

SC HAVASI SERV CONSTRUCT SRL | str. Magnoliei 2, 440198, Satu Mare, România

Mai multe noutăți