10 mituri despre pompele de căldură

Noutăți

Când vine vorba de alegerea sistemului de încălzire, trendul este clar: sisteme energetice sustenabile. Conștientizarea problemelor de mediu și independența față de resurse energetice fosile joacă un rol din ce în ce mai important.

În jurul pompelor de căldură se nasc multe mituri. Ce este adevărat, ce este fals?

Îți prezentăm mai jos cele mai des întâlnite idei preconcepute legate de pompele de căldură

Mitul nr. 1. Pompele de căldură se pretează doar la construcțiile noi

Poți să folosești pompele de căldură și atunci când vrei să schimbi sau să îți modernizezi sistemul de încălzire. Degajarea căldurii prin calorifere nu reprezintă un obstacol, atâta timp când temperatura pe tur nu depășește cu mult pragul de 50 de grade Celsius. La temperaturi mai mari de atât, pompele de căldură nu sunt la fel de eficiente, la fel cum rentabilitatea scade și dacă se folosește alt aparat de încălzire.

Mitul nr. 2. Pompele de căldură consumă enorm de mult curent

Este adevărat că pompa de căldură nu poate funcționa fără curent. Totuși, cantitatea de curent efectiv necesară este mult mai mică decât ceea ce se speculează. În ziua de azi, pompele de căldură eficiente au nevoie de doar 20% energie electrică pentru a produce 100% căldură.

La o comparație a costurilor de funcționare, reiese clar că sistemul de încălzire cu pompe de căldură este pe departe cel mai rentabil. Apoi urmează încălzirea pe gaz și pe peleți, dar în comparație cu instalațiile pe pompe de căldură, costurile acestora sunt aproximativ de două ori mai mari decât costurile de funcționare a pompelor de căldură.

Aici găsești o comparație a cheltuielilor de încălzire pentru construcții noi și înlocuirea sistemului de încălzire.

Mitul nr. 3. Nu se rentează o pompă de căldură

Pe termen scurt, da, așa este. Argumentul este valid. Însă, dacă privim instalația de încălzire ca pe o investiție pe termen lung, argumentul se relativizează de la sine.

Pompele de căldură au cele mai scăzute costuri de funcționare. Pentru o casă unifamilială de dimensiuni medii, în decurs de 10 ani se pot economisi între 6.000 și 12.000 Euro în ceea ce privește cheltuielile curente. În plus, pompele de căldură geotermale au o durată medie de viață de 30 ani. Alte instalații de încălzire trebuie restaurate sau reparate mult mai repede. Astfel, pentru o perioadă de 20 ani, varianta cea mai rentabilă sunt pompele de căldură care folosesc solul ca sursă de energie și care nu necesită mentenanță prea complicată.

Vezi oferta de pompe de căldură geotermală PicoEnergy și alege soluția ce se potrivește perfect spațiului tău. Dacă ai nevoie de consultanță sau ajutor în a te decide, ne poți contacta, iar noi îți vom oferi toate detaliile necesare pentru a achiziționa pompa de căldură ideală pentru tine.    

Mitul nr. 4. În cazul schimbării sistemului de încălzire construcția trebuie întâi reabilitată termic

Costul unei reabilitări termice complete este de aproximativ 50.000 – 70.000 Euro. Conform unui studiu al Dachverband Energie Klima, (grupul de lucru al Camerei de comerț a Austriei axat pe energie regenerabilă), în urma reabilitării termice rezultă o reducere a costurilor totale anuale de aproximativ 11 %. Același studiu arată că perioada de amortizare a reabilitării termice a unei case unifamiliale este de 33 ani.

În cazul în care temperatura pe tur ne permite (să nu depășească cu mult 50 grade Celsius), o trecere la pompele de căldură este adesea mai eficientă și mai utilă. Investiția poate depăși 10.000 Euro, iar economia anuală este de circa 35%. Conform studiului, schimbarea sistemului de încălzire se amortizează după 10 – 21 ani (în funcție de sistemul de încălzire).

Mitul nr. 5. Pe colectorul de suprafață nu crește nimic

Pe colectorul de suprafață crește iarba la fel de bine ca salata sau arbuștii. Doar în cazul plantelor cu rădăcini adânci (cum ar fi, de exemplu, castanii sau nucii) trebuie să fim mai atenți. Din cauza colectorilor de suprafață, rădăcinile sunt obstrucționate și astfel plantele nu se pot dezvolta în mod ideal.

Mitul nr. 6. Pompa de căldură geotermală nu este mai rentabilă decât pompa de căldură aerotermală

Din punctul de vedere al costurilor de achiziție, pompa de căldură geotermală este mai scumpă decât cea aerotermală datorită lucrărilor de excavare sau a forajelor.

Cu toate acestea, pompele de căldură aerotermale au o durată de viața mai redusă. În funcție de calitatea lor, pompele de căldură aerotermale se utilizează 10 – 20 ani. Pompele de căldură geotermale au, în schimb, o durată de viață de aproximativ 25 – 30 ani.

În plus, pompele de căldură care folosesc solul ca sursă de căldură au costuri de funcționare mai reduse cu 30-50%.

Mitul nr. 7. Cu o pompă de căldură nu se face cald

La pompele de căldură aerotermale se poate întâmpla – în cazul zilelor foarte reci – să fie nevoie de încălzire suplimentară din sursă electrică.

La o dimensionare și proiectare corecte a pompei de căldură și a sursei de căldură corespunzătoare, orice casă poate fi încălzită cu energia din sol la confortul termic optim. Dacă nici în aceste condiții nu este destul de cald, cauza poate fi sistemul de distribuție a căldurii și/sau sistemul de control neadecvat.

Mitul nr. 8. Presiunea ridicată din sonde este periculoasă

În sondele de adâncime cu CO2 presiunea ajunge până la 45 bari.

Comparativ, într-un motor diesel presiunea atinge 1.000 bari, în conductele de frână ale mașinii circa 100 bari, iar în sistemul hidraulic al unui excavator presiune ajunge la 160 bari.

Aparatele pentru prepararea apei carbogazoase SodaStream folosesc același agent de lucru ca sonda de adâncime cu CO2 din curtea locuinței, iar la SodaStream presiunea atinge 60 bari și stă pe masa din bucătărie.

Așadar o sondă geotermală nu prezintă un pericol, și este cea mai eficientă modalitate de încalzire la momentul actual.

Mitul nr. 9. Compresorul ține doar 10 ani

Cu o dimensionare corectă și întreținere regulată, durata de viața a compresorului este de aproximativ 50.000 ore de funcționare.

Mitul nr. 10. Pompele de căldură sunt zgomotoase

Pompele de căldură de calitate superioară dimensionate corect sunt mult mai silențioase decât pompele de căldură mai ieftine. Nivelul de zgomot este comparabil inferior celui produs de o mașină de spălat haine sau de spălat vase.

Importantă este și diferența dintre zgomotul structural și zgomotul aerian.

Zgomotul structural se transmite prin podele și pereți prin intermediul vibrațiilor. Din acest motiv, la pompele de căldură trebuie respectată decuplarea acustică adecvată.

Zgomotul aerian se propagă prin aer. Acesta se păstrează la un nivel scăzut cu ajutorul unei construcții adecvate a carcasei și a unei izolări potrivite a acesteia.

Un sistem de încălzire cu pompe de căldură este ideal pentru o locuință smart

Un sistem de încălzire cu pompe de căldură este atât eficient, cât și economic. Mai mult, dacă optezi pentru o încălzire cu pompe de căldură, ai grijă de mediul înconjurător, acestea fiind cele mai ecologice soluții de pe piață. 

De multe ori primim întrebarea „Cât curent consumă o pompă de căldură?” Vestea bună este că pompele de căldură eficiente au nevoie doar de 20% energie electrică pentru încălzire. 

Indiferent de tipurile de sisteme de încălzire cu pompe de căldură, acestea îți oferă un confort termic în orice anotimp, având atât puterea de încălzire, cât și de răcire a locuinței.

Consilierea competentă asigură claritate

În domeniul pompelor de căldură circulă multe zvonuri care – la o privire mai atentă – se dovedesc a fi erori și idei preconcepute.

Tipul pompei de căldură care vi se potrivește reiese dintr-o ședință profesională de consiliere. După această ședință veți putea afla ce pompe de căldură vă sunt potrivite, luând în considerare toți factorii importanți legați de locuința dumneavoastră. 

În principiu, instalațiile de calitate superioară cu dimensionare corespunzătoare asigură atât costuri de funcționare mai reduse, cât și o durată de viață mai îndelungată. Astfel vei putea face alegerea corectă pentru tine, indiferent că vorbim despre o pompă de căldură geotermală, o pompă de căldură aerotermală, sau o pompă de căldură apă-apă.

Dezvoltarea si producerea de pompe de caldura geotermale extrem de eficiente

SC HAVASI SERV CONSTRUCT SRL | str. Magnoliei 2, 440198, Satu Mare, România

Mai multe noutăți